6 Ocak 2014 Pazartesi

Dünya'da 2013 böyle geçti


Dünya'da 2013 böyle geçti

Ocak Ayı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü özür diledi.

ABD'nin ikinci kez seçilen Başkanı Barack Obama, başkanlık yemini ederek ikinci dönemine başladı.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Raja Pervez Eşref hakkında tutuklama kararı çıkarttı.

6 Ocak, Fransız aktör Gerard Depardieu, ülkesindeki yüksek vergi uygulamalarını protesto ederek Rus vatandaşlığına geçti.

15 Ocak, ABD'deki Sandy Kasırgası New York ve çevresini yerle bir etti.

20 Ocak, Fransız ordusu Mali'ye askeri müdahale başlattı.

21 Ocak, ABD Başkanı Barack Obama, 6 Kasım 2012'de kazandığı seçim zaferinin ardından yemin ederek ikinci başkanlık dönemine başladı. Yemin törenine Jennifer Hudson'ın şarkı söylediği sırada Başkan ve eşi Michelle'in yaptığı romantik dans damga vurdu.

28 Ocak, Suriye'den ateşlenen bir füze Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bir duvara isabet etti. Ceylanpınar'da yıl boyunca benzer vakalar birçok kez yaşandı.

29 Ocak, Brezilya'nın Santa Maria kentindeki gece kulübü yangını, ardında 230 ölü bıraktı. Olay, tüm ülkeyi yasa boğdu.

11 Şubat, Katolik aleminin lideri Papa 16'ncı Benedikt istifa ettiğini açıkladı. Tüm dünya bu haberle şoke olurken, Vatikan'ın tepesinde çakan şimşekler manidar bir kare ortaya çıkardı.

14 Şubat, Güney Afrikalı paralimpik atlet Oscar Pistorius'un sevgilisi Reeva Steenkamp'ın birlikte yaşadıkları evin banyosunda ölü bulunması haber ajanslarına bomba gibi düştü. Baş şüpheli olarak görülen paralimpik sporcu, 19 Şubat'ta Pretoria'da hakim karşısına çıkarıldı.

28 Şubat, NBA'in efsanevi isimlerinden Dennis Rodman, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile birlikte Pyongyang'da basketbol maçı izledi.

5 Mart, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, kansere yenik düşerek yaşamını yitirdi. 58 yaşındaki sosyalist liderin cenazesine milyonlar katıldı, bir ülke yasa boğuldu.

13 Mart, Papa 16'ncı Benedikt'in istifasını açıklamasının ardından yeni papa seçim süreci başladı. Kardinaller yeni papayı belirlemek üzere toplanırken, herkes Sistin Şapeli'nin bacasından çıkacak dumana kilitlenmişti. Yeni papanın seçildiği anlamına gelen o duman, 13 Mart günü görüldü ve Katolik aleminin yeni papası Arjantinli Kardinal Jorge Bergoglio oldu. Yeni Papa daha sonra Françesko adını aldı.

23 Mart, Hollanda Kraliçesi Beatrix, ani bir kararla tahtı oğlu Prens Willem-Alexander'a bıraktı. Artık Beatrix bir prenses, Willem-Alexander ise bir kral.

8 Nisan, sadece İngiliz siyasetinin değil, Avrupa'nın ilk kadın başbakanı olması sebebiyle Avrupa siyasetinin de önemli figürlerinden biri olan Margaret Thatcher yaşamını yitirdi. 'Demir Lady' lakaplı eski Başbakan için 17 Nisan'da resmi cenaze töreni düzenlendi.

13 Nisan, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek oğulları Cemal (solda) ve Ala ile birlikte mahkemeye çıkarıldı.

15 Nisan, Boston Maratonu'nun bitiş çizgisi yakınında art arda iki bomba patladı. Bir terör saldırısı olduğu sonradan ortaya çıkan olayda üç kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi de yaralandı.

17 Nisan, Lion Air'e ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı Bali'deki Bgurah Rai Havalimanı yakınlarında denize acil iniş yaptı. 108 kişinin bulunduğu uçaktaki herkes kurtarıldı.

19 Nisan, Mısır yıl boyunca Müslüman Kardeşler yanlılarıyla karşıtları arasındaki çatışmalara sahne oldu

21 Nisan, Çin'in Siçuan eyaleti 7.0 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremde en az 188 kişi yaşamını yitirdi.

28 Mayıs, Çin'de bir kadının bebeğini kanalizasyona atması ve bebeğin kanalizasyondan sağ kurtulması günlerce konuşuldu.

29 Mayıs, Fransa eşcinsel evliliklere onay verdi ve ülkenin ilk eşcinsel nikahı Montpellier'de kıyıldı. Vincent Autin ve Bruno Billeau'nun nikah törenini tüm ülke yakında izledi.

31 Mayıs, Türk polisi sabahın erken saatlerinde Gezi Parkı'na müdahale etti. Çadırları sökerek işe başlayan polisin müdahalesi günlerce sürdü. Eylemler kısa sürede Türkiye'nin 80 iline yayıldı. Dünya ise Türkiye'de yaşananları, iktidara karşı yaşanan bir halk hareketi olarak duyurdu.

10 Haziran, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu eski çalışanı Edward Snowden'ın Guardian gazetesine sızdırdığı milyonlarca belge, diplomatik bir deprem yarattı.

14 Haziran, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazananı Hasan Ruhani oldu. Bu zaferle birlikte Ahmedinejad dönemi de sona erdi.

18 Haziran, Türk koreograf Erdem Gündüz'ün Taksim Meydanı'ndaki 'Duran adam' eylemi büyük ilgi topladı. Dünya basını günlerce Gündüz'ün eylemini yazdı.

20 Haziran, Brezilya'da yolsuzluk ve hayat pahalılığını ve Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında yapılan aşırı harcamaları protesto etmek isteyen binlerce kişi sokaklara döküldü.

2 Temmuz, Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce protestocunun Mursi'ye tek bir mesajı vardı: Oyun bitti. Ertesi gün, Mısır ordusu yönetime el koyarak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devre dışı bıraktı.

2 Temmuz, Fransa ve Portekiz, Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales'in uçağında Edward Snowden'ın bulunduğu şüphesiyle uçağın inişine izin vermedi. Uçak, Viyana'ya indi.

21 Temmuz, Belçika'nın yeni Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde halkı selamladı.

22 Temmuz, Cambridge Düşesi Kate ve Prens William'ın ilk çocukları Prens George dünyaya geldi. Böylelikle İngiliz tahtının yeni bir varisi daha oldu.

24 Temmuz, Madrid'den Ferrol'e gitmekte olan bir tren, virajı alamayınca raydan çıktı. Korkunç kazada en az 78 kişi yaşamını yitirdi, 140 kişi de yaralandı.

11 Ağustos, Jamaikalı atlet Usain Bolt, Moskova'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda yine bir şimşek kadar hızlıydı.

14 Ağustos, Mısır'da ordu, Müslüman Kardeşler destekçilerinin günlerdir süren oturma eylemine müdahale etti. Olaylar bir anda çığırından çıktı. Daha sonraları 'Kanlı Çarşamba' diye anılacak o gün, Kahire'de yüzlerce kişi öldü.

21 Ağustos, Suriye'nin Guta bölgesinde kimyasal saldırı düzenlendi. Ülkede bulunan Birleşmiş Milletler uzmanları, saldırının düzenlendiği bölgeye günler sonra ulaşabildi. Saldırının ardından ABD başta olmak üzere Batılı güçlerin Suriye'ye müdahalesi konuşulurken, Rusya'nın aracılığıyla Suriye'nin elindeki kimyasalların imha edilmesine karar verildi.

7 Eylül, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen oylamada, Tokyo, İstanbul ve Madrid'i geride bırakarak 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma hakkı kazandı

21 Eylül, Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan Westgate Alışveriş Merkezi'ne El Şebab militanları silahlı saldırı düzenledi. Dört gün boyunca militanların kuşatması altında kalan alışveriş merkezinde, canını kurtarma pahasına tam bir trajedi yaşandı.

28 Eylül, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Kurulu'na katılmak için ABD'ye gitti. Bu ziyaret iki ülke ilişkilerinde tarihi bir dönüm noktası oldu.

7 Ekim, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki öğretmenlerin eylemi, dünya gündemine oturdu.

11 Ekim, Nobel Barış Ödülü Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verildi. Teşekkür konuşmasını, örgütün başkanı Ahmet Üzümcü yaptı.

5 Kasım, New York Belediye Başkanlığı seçimlerinin galibi Bill de Blasio oldu. Blasio, hem sol görüşleri hem de ailesiyle çok konuşuldu.

7 Kasım, Kazakistan'dan fırlatılan roket, olimpiyat bayrağını uzaya götürdü.

10 Kasım, muhalif sanatçı Piotr Pavlenski'nin kendisini Kızıl Meydan'ın ortasında testislerinden yere çivilemesi çok tartışıldı.

11 Kasım, Filipinler Haiyan Tayfunu'yla yerle bir oldu. Şehirlerin yerle bir olduğu, gemilerin karaya vurduğu tayfun, tarihin en kuvvetli tayfunu oldu.

16 Kasım, Avrupa'nın en aktif yanardağı olan Etna, yeniden faaliyete geçti.

22 Kasım, Rusya'da tutuklu bulunan Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan, 64 gün sonra özgürlüğüne kavuştu. Greenpeace üyeleri hakkındaki davalar 24 Aralık tarihinden itibaren düşürülmeye başlandı.

23 Kasım, Letonya'da bir süpermarketin çatısının çökmesi sonucu 49 kişi yaşamını yitirdi. Olaydan dört gün sonra Başbakan Valdis Dombrovskis istifa etti.

5 Aralık, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela 95 yaşında yaşamını yitirdi. Mandela'nın ölümü, ülkesini yasa boğarken, Güney Afrikalılar acılarını bazen gözyaşlarıyla bazen de yöresel danslarıyla dile getirdi.

6 Aralık, Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne askeri operasyon başlattığını açıkladı.

8 Aralık, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile yapılması planlanan ticaret anlaşmasını reddetmesi üzerine ülkede büyük protestolar patlak verdi. AB yanlılarının başlattığı protestolar kısa zamanda hükümet karşıtı kitlesel eylemlere dönüştü.

10 Aralık, Mandela'nın ölümü için düzenlenen resmi törende yaşananlar, adeta cenazenin önüne geçti. Johannesburg'da düzenlenen anma töreninde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile hatıra 'selfie'si çektirmesi sosyal medyada olay oldu.

12 Aralık, Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla idam edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Hasina'yı arayarak infazın engellenmesini istemişti.

14 Aralık, Kuzey Kore'nin iki numaralı ismi olarak anılan ve Devlet Başkanı Kim Jong Un'un eniştesi olan Jang Song Taek, Komünist Parti Merkez Komitesi toplantısından yaka paça dışarı çıkarılarak tutuklandı. Bu, Jang'ın sonra görüntüsüydü. Rejimin iki numaralı isminin 14 Aralık'ta idam edildiği haberi geldi.

15 Aralık, Çin 'Yutu' isimli uzay aracını Ay'a göndermeyi başardı. Böylelikle ABD ve Rusya'nın ardından Ay'a uzay aracı gönderen üçüncü ülke Çin oldu.

19 Aralık, 10 yıldır hapiste olan muhalif işadamı Mihail Hodorkovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı özel af kararnamesiyle serbest bırakıldı. Hodorkovski, annesinin sağlık durumunu gerekçe göstererek Putin'e bir mektup yazmıştı. Ancak siyaset kulislerinde Putin'in bu af kararıyla Soçi'deki Kış Olimpiyatları öncesinde kendisine yöneltilen insan hakları eleştirilerine cevap verdiği konuşuldu.

19 Aralık, ismini Yunan mitolojisinden alan Gaia uydusu, Avrupa Uzay Ajansı tarafından uzaya fırlatıldı. Uydu, Samanyolu galaksisindeki yaklaşık 1 milyar yıldızı gözleyerek 3 boyutlu haritalarını çıkaracak. Böylelikle tarihte ilk kez Samanyolu galaksisinin merkezindeki yıldızların yapıları ve hızları gözlemlenmiş olacak.

23 Aralık, Dünyada en yaygın şekilde kullanılan silahlardan Kalaşnikof tüfeğinin mucidi emekli Rus asker Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof, 94 yaşında öldü.

23 Aralık, muhalif işadamı Mihail Hodorkovski'nin ardından Rus punk grubu Pussy Riot’ın hapisteki üyeleri Maria Alyokhina (sağda) ve Nadezhda Tolokonnikova(solda) 'Putin Affı'yla serbest bırakıldı. Pussy Riot üyelerinin bir önceki yıl kilisede Putin karşıtı şarkı söyledikten sonra tutuklanmaları büyük yankı uyandırmıştı.

24 Aralık, Mısır'da tüm yıl düşmeyen tansiyon yılın son haftasında yeniden tavan yaptı. Mansura kentindeki bir emniyet müdürlüğünü hedef alan saldırıda 16 kişi hayatını kaybederken, saldırının şüphelisi 22 yaşındaki gencin Türkiye'ye kaçmak üzereyken gözaltına alındığı açıklandı.

29 Aralık, Rusya'nın Volgograd şehrinde bir tren istasyonunda düzenlenen intihar saldırısında 18 kişi öldü 40'tan fazla kişi de yaralandı. Ulusal Terörle Mücadele Konseyi'nden yapılan açıklamada saldırganın kadın olduğu vurgusu yapılması akıllara "kara dul"ları getirdi.


Kaynak : Basının derlemelerinden alıntılanmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder